Ukrajina zvyšuje dovoz plynu z Ruska

22.04.2014 Celý región

Kyjev 22. apríla (TASR) - Ukrajina zvyšuje dovoz plynu z Ruska.

Objem jeho importu už dosiahol najvyššiu úroveň za 10 týždňov. Ruský prezident Vladimir Putin dal totiž vláde v Kyjeve jeden mesiac na obnovenie platieb za dovoz komodity, inak bude musieť jej ďalšie dodávky zaplatiť vopred. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Z predbežných údajov ruského ministerstva energetiky vyplýva, že Ukrajina 19. apríla 2014 zvýšila objem importovaného plynu na 115 miliónov kubických metrov (m3). To je najvyššia úroveň importu od 5. februára a výrazný skok v porovnaní so 40 miliónmi m3 plynu, ktoré Ukrajina doviezla z Ruska 16. apríla. Na ilustráciu, vlani v apríli dosiahol priemerný denný objem importu ruského plynu na Ukrajinu okolo 49 miliónov m3.

Ukrajina pokrýva približne polovicu svojej celkovej spotreby plynu dovozom z Ruska. Navyše, Rusko transportuje cez ukrajinskú vetvu plynovodu zhruba 15 % komodity pre Európu. Dodávky energií sú tak dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje napätie v regióne a budúcnosť Ukrajiny.

Ruský štátny energetický koncern Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina dlhuje za dodávky plynu už viac ako 2,2 miliardy USD (1,59 miliardy eur).

Moskva však od 1. apríla zvýšila cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za 1000 kubických m3 z 268 USD za 1000 m3 v 1. kvartáli tohto roka. Prezident Putin ale 17. apríla vyhlásil, že Moskva je ochotná počkať ešte mesiac, potom v súlade s kontraktom, ktorý Gazprom uzavrel s Ukrajinou v roku 2009, prejde na systém vopred predplatených dodávok. Podľa tohto kontraktu, ak Kyjev mešká s platbami, ďalší plyn dostane len vtedy, ak si ho predplatí.

Kyjev ale odmieta platiť vyššie ceny za ruský plyn a tvrdí, že platby neobnoví skôr, ako ukončí rokovania s Moskvou o jeho cene.

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov sa zatiaľ k nárastu importu plynu na Ukrajinu nevyjadril a hovorkyňa ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Aliona Osmolovska to odmietla komentovať.

Vláda v Kyjeve sa medzitým snaží o diverzifikáciu dodávok a rokuje so Slovenskom, Poľskom a Maďarskom o nákupe plynu a tzv. reverznom toku suroviny smerom zo západu na východ.
 

Vyberte región